Erorile reprezinta omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale firmei pentru o perioada sau mai multe perioade fiscale. Acestea se produc din greseala de a utiliza sau nu informatii sau ca o greseala de calcul – matematica, aplicarea gresita apoliticilor contabile, a ignorarii sau a interpretarii gresite a evenimentelor si/sau a fraudelor.
Privind erorile contabile ale exercitiilor anterioare se disting doua situatii:
1. Aceste erori erau disponibile la data la care situatiile au fost aprobate spre a fi emise.
2. Erorile ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.
Corectarea erorilor se face la data constatarii lor si in functie de perioada aferenta se corecteaza astfel:
1. Erorile aferente exercitiului financiar curent se corecteaza pe seama contului de profit si pierdere, prin ajustarea profitului impozabil.
2. Erorile aferente exercitiilor anterioare se corecteaza pe seama contului de rezultat reportat, privind ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale aferente. Se va depune conform Codului de procedura fiscala declarative rectificativa la perioada vizata. Conform cu procedurile/politicile contabile daca se constata erori nesemnificative din exercitiile anterioare, acestea se pot corecta pe seama contului de profit si pierdere.
Corectarea erorilor din exercitiile anterioare nu modifica situatiile financiare ale exercitiului vizat. In schimb erorile vor fi prezentate in notele explicative ale situatiilor financiare anuale.
Corectarea erorilor propriu-zisa in contabilitate se va face conform cu manualul de proceduri si manualul de politici contabile corroborate cu programul informatic folosit pentru tinerea contabilitatii si se poate face astfel:
1. Prin stornare in rosu: corectare cu minus a operatiunii initiale (se preia articolul contabil exact asa cum a fost inregistrat, numai suma va fi trecuta cu semnul “minus” – “-”).
2. Prin stornare in negru: inregistrarea inversa a articolului initial.
In manualul de politici contabile va fi precizat exact cum se vor corecta erorile contabile si care este procedura aferenta.
Autoarea articolului este Luana Agapie.
Click aici pentru profilul de linkedin.
corectarea erorilor contabile sunt frumoase pana cand firma intra in faliment si vine un Lichidator judiciar care interpreteaza orice pentru a aplica art.138 din legea 85 / 2006 a insolventei iar judecatorul sindic ii da dreptate acestuia. caz practic, OMFP 1752 / 2005 unde se spune ca trebuiesc create ajustari la creantele devenite insolvabile pana la data depunerii bilantului ( art.62 alin.3) Lichidatorul a interpretat aceste ajustari drept facerea de cadou a creantei, iertarea la plata, deturnarea activului, frauda in dauna creditorilor si alte prostii iar judecatorul sindic i-a dat dreptate, bagandu-l si pe contabil la raspunderea materiala…Parerea mea este sa nu se mai aplice nimic din tot ce povestiti dvs aici ca ajung bietii contabili sa plateasca sume neluate vreodata…